Üdv!‎ > ‎

Civil társaság

A civil társaság egy viszonylag frissen törvénybe iktatott szervezeti forma, ami olyan alkalomszerű, non-profit összefogások szervezését könnyíti meg, mint amilyen a mi öregdiák találkozónk.

 

Röviden összefoglalva mi az a civil társaság,? Magánemberek összeállnak nem gazdasági jellegű céljuk megvalósítása érdekében, összeadnak valamennyi tőkét ehhez, leírják egy papírra, hogy mit terveznek, megvalósítják azt, elszámolnak egymás felé – és ezzel meg is szűnik a társaság. Ha marad pénz, azt visszaosztják (vagy felajánlják valamire) ha nem lesz elég az összeadott tőke, akkor kipótolják. A résztvevők közösen felelnek a projektért. A projekt végén a számlákat, iratokat el kell tenni hatósági ellenőrzés esetére.

Csináltunk-e már ilyet? Igen, 2013-ban egy ilyen, kb. 80 fős társaság jött lére, hogy a Grundon meg tudjuk szervezni a találkozót. Ez fedezte a költségek egy jelentős részét is. Meg szponzorok. Most nincs szponzorunk. Kellene a részvételetek!

Mik az előnyei?

·         Létrehozása nem igényel bírósági, vagy hatósági bejegyzést, regisztrációt, elég egy alapító okiratot írni és összeadni a pénzt.

·         Meg lehet osztani a közös projekt költségeit és felelősségét.

·         Megszűnik, ha elérte a célját, nem kell utána kezelgetni.

Mik a hátrányai?

·         Minden résztvevőnek valamikor személyesen alá kell írnia az alapító szerződést. Azaz a találkozó előtt találkoznunk kell.

 

Korábban a találkozók egy-egy részköltségét szponzorok fizették. Most ilyen szponzor nem lesz, viszont csak olyan helyszínt találtunk, ami bérleti díjat kér, ezért 2016-ban nagyon számítunk a részvételetekre, mivel ha nem tudjuk összeadni a költségeket, akkor nem lesz találkozó!

 

Részvételi szándékodat itt tudod jelezni: 

http://goo.gl/forms/0q6xAWHeb9

Comments